Wereldwijd zijn er 4000 á 5000 verschillende soorten mineralen. Naar schatting op dit moment (2018) zo'n 4800. Wetenschappers ontdekken er jaarlijks nieuwe bij. Omdat elk mineraal zijn eigen unieke chemische identiteit heeft, worden de mineralen gewoonlijk ingedeeld in groepen naar hun chemische samenstelling en interne structuur.
De indeling die ik hanteer, ook voor mijn verzameling mineralen, is de alom gebruikte indeling van 1854 van J.D. Dana, Amerikaans hoogleraar mineralogie.
In onderstaande tabel is deze Dana-classificatie aangegeven.
Hierbij de volgende aantekeningen.
- Toelichting chemische formules. Voorbeeld CaF2 (Fluoriet). Calciumatomen (Ca) zijn een verbinding aangegaan met fluoratomen (F). In dit geval bevat de verbinding twee maal zoveel fluoratomen als calciumatomen.
- Kwarts (groep IV, oxiden) rekenen sommige mineralogen ook wel tot de silicaten (groep VIII). Ik blijf ze indelen bij de oxiden. In veel teksten zien we overigens voor oxide nog steeds de aloude schrijfwijze oxyde staan.
- De nitraten zijn zouten van salpeterzuur. Nitratien bestaat in poedervorm, maar vervluchtigt en is dus niet in mijn verzameling opgenomen.
- De silicaten vormen de grootste groep. Bijna een derde van alle mineralen bestaat uit silicaten. Negentig procent van de aardkorst bestaat eruit.
De silicaatgroep is op basis van hun interne atoomstructuur onderverdeeld in zes groepen:
- nesosilicaten (eilanden), bijvoorbeeld granaat en zirkoon
- sorosilicaten (groepen van twee), bijvoorbeeld epidoot
- inosilicaten (ketens), bijvoorbeeld diopsiet
- cyclosilicaten (ringen), bijvoorbeeld toermalijn
- phyllosilicaten (bladen, lagen), bijvoorbeeld mica
- tektosilicaten (netwerken, skeletten), bijvoorbeeld amazoniet
- Organische mineralen als barnsteen worden gevormd door levende organismen. In die zin zijn het niet echt mineralen. Toch worden ze door velen, zo ook door mij, wel tot de mineralen gerekend.
De collectienummering in mijn verzameling loopt parallel aan classificatie naar de chemische samenstelling. Zie document "Classificatie en Nummering Mineralen".