Van onszelf hebben we geen kennis van God. We kennen God uitsluitend voor zover Hij zich aan ons heeft geopenbaard. Hij openbaart zich via de schepping en beheer van de hele wereld en via zijn geschreven Woord, de Bijbel.
In zijn schepping zien we hoe machtig, wijs en wonderbaar God is. In de geschiedenis zien we hoe God heel de volkerenwereld regeert. Ook in ons persoonlijk leven zien we dat God ons leven leidt in voorspoed en tegenspoed. Zo leren wij God kennen uit al zijn werken. Maar dat kennen is alleen mogelijk als we uit de geschreven openbaring (de Bijbel) weten wie God is, wat Hij doet, hoe Hij met mens en wereld omgaat en hoe Hij via Christus verlossing heeft bewerkt. Zonder die wetenschap kennen we God niet uit zijn werken en kunnen we Hem niet daarvoor danken en prijzen.In de Bijbel staat de op schrift gestelde openbaring van God. De Heilige Geest inspireerde de bijbelschrijvers en gaf hen ook aan wat zij moesten schrijven. De Bijbel bevat de woorden die God tot ons wil spreken. De Bijbel is Gods Woord. Dit wordt veelal uitgedrukt in woorden als "Zo spreekt de Heer", "De Heilige Geest heeft gesproken", "De Heer heeft gesproken bij monde van de profeten" en "Hij heeft in het laatst der dagen tot ons gesproken in de Zoon". In de Bijbel staat lang niet alles wat God over zichzelf en zijn werken heeft gesproken en ook niet alle situaties en omstandigheden zijn beschreven. Zeker niet als het om latere situaties gaat. Met de ons in de Bijbel aangereikte Woorden van God moeten we daarin onze weg vinden.
De Bijbel is weliswaar één boek, één samenhangend geheel, maar inhoudelijk bestaat de Bijbel uit 66 geschriften, de Bijbelboeken. Het eerste deel (het Oude Testament) bestaat uit 39 boeken, het tweede deel(het Nieuwe Testament) bevat 27 boeken. De boeken bestaan uit diverse soorten literatuur: geschiedschrijving, verhalen, profetieën, spreuken, gezangen en brieven. Zie hiervoor document "De Bijbelboeken". De Bijbelboeken zijn ingedeeld in hoofdstukken, die weer verdeeld zijn in verzen. Zie document "De Bijbelboeken in de Bijbel". De Bijbelboeken gaan over verschillende tijdsperioden. Zie document "Chronologie Bijbelboeken". Dit geeft tevens een overzicht van de Bijbelse Geschiedenis. Zou u, bezoeker van deze website, de Bijbel ook als "Gods Liefdesbrief" durven betitelen? Zie document "Liefdesbrief van God".
De Bijbel kent inmiddels vele vertalingen. Het Oude Testament is oorspronkelijk in het Hebreeuws geschreven, het Nieuwe Testament in het Grieks. Het Oude Testament is omstreeks 250 v. Chr. in 70 dagen door 70 Joodse geleerden vertaald vanuit het Hebreeuws naar het Grieks (vandaar de naam Septuaginta, zeventig). Deze vertaling is voor de Joden in de verstrooiing en de eerste christenen van grote betekenis geweest. Omstreeks 400 na Chr. werd de hele Bijbel (Oude en Nieuwe Testament) vertaald naar het Latijn. In 1477 werd de eerste Bijbel in het Nederlands gedrukt. Deze Delftse Bijbel bevat een vertaling van omstreeks 1360. In 1516 leverde Erasmus een herziene vertaling van het Nieuwe Testament in het Grieks. Luther maakte omstreeks 1525 een Duitse vertaling van het Oude en Nieuwe Testament. In 1637 komt de Nederlandse Statenvertaling klaar. In 1951 ontstaat de NBG-vertaling (van het Nederlands Bijbel Genootschap). In 2004 komt de NBV-vertaling tot stand (de Nieuwe Bijbel Vertaling, NBV). Deze is in 2021 vernieuwd (NBV21). In 2010 ontstaat de Herziene Staten Vertaling (HSV). Dit zijn de onder ons meest bekende vertalingen. In ons land, maar zeker ook daarbuiten, bestaan diverse Bijbelvertalingen, ook in vele talen.